Trästolar

Trästolar har funnits i hundratals år och de är populära än idag. Kanske beror det på att de är både praktiska och samtidigt vackra att titta på. Att de dessutom kan se ut på så många olika sätt och ha olika stilar bidrar förstås också till populariteten. Den här sortens stolar gör sig lika bra i en lägenhet i stan som i en sommarstuga på landet. De har en charm som andra stolar saknar och många av dem är också mycket bekväma.

Stolar i olika stilar

Den som börjar botanisera bland alla trästolar kommer upptäcka att det finns stolar i oändligt många olika stilar. Dess enda gemensamma nämnare är att de är tillverkade i just trä. Den som är ute efter några riktigt vackra pjäser med läckert svängda ben och höga ryggar i sann rokokoanda kan hitta sådana. Den som är ute efter enkla pinnstolar från 1900-talets mitt kan hitta sådana. Att det finns så många olika träslag gör också att de olika möblerna får väldigt varierande utseende. Det gör att den som inreder stora salar i en herrgård enkelt kan hitta passande stolar av trä. Det innebär även att den som vill inreda en stadsvåning på ett modernt och elegant sätt kan hitta passande trästolar. Vidare är det inga problem att finna stolar som passar utmärkt i en mer lantligt möblerad sommarstuga. Det finns helt enkelt något för alla smaker eftersom stolarna kan ha så olika stilar.

Klicka här – se hela sortimentet av trästolar

Fördelar med stolar av trä

Förutom att det är lätt att hitta något som stilmässigt passar in i det egna hemmet bland alla trästolar, finns det också gott om andra fördelar med dessa möbler. De här stolarna är till exempel oftast väldigt robusta och hållbara. En gedigen stol av trä kan hålla i många decennier, ja det finns faktiskt exemplar som hållit i hundratals år och håller än. En välgjord stol har egentligen inget bäst före-datum. Den håller så länge den tas väl om hand.

Möjligt att förvandla

En annan betydande fördel med trästolar är att deras utseende går att förvandla drastiskt med relativt enkla medel. Med hjälp av lite sandpapper och lämplig färg går det att ändra utseendet inom loppet av någon timme. Det gör att ägaren till en trästol kan låta den förändras samtidigt som inredningsstilen förändras i hemmet. Så mycket mer praktiskt kan det inte bli. Den som till exempel haft sitt hem inrett i vit lantlig stil och följaktligen valt att ha vita stolar i trä, kan snabbt förvandla dem till mycket trovärdiga retromöbler genom att måla dem i orange, brun eller annan färg som smälter väl in i ett klassiskt 50-, 60- eller 70-talshem. På samma sätt kan den som tröttnar på färgstarka stolar snabbt förvandla dem till betydligt mer diskreta möbler, med hjälp av möbelfärg i vitt, svart eller grått. Detta är även fördelaktigt ur ekonomiskt synvinkel. Det gör helt enkelt att det inte finns något behov av att slänga ut möblerna även om smaken förändras.

Med och utan dyna

En annan fördel som trästolar kan stoltsera med är att de kan användas både med och utan dyna. Det kan förstås tyckas som en bagatell. Här skulle någon lätt kunna påpeka att det går alldeles utmärkt att lägga en dyna på vilken typ av stol som helst. Det stämmer förstås, men det betyder inte att alla typer av stolar passar bra med en dyna. Tvärtom, på vissa stolstyper kan det se helt malplacerat ut. Så är dock inte fallet med trästolar. Oavsett vilken trästol man valt går det förhållandevis lätt att hitta en fin stolsdyna som kan matcha möbeln på ett bra sätt. Oavsett om man är på jakt efter en välstoppad tjock dyna eller en tunnare går det utmärkt att hitta något.

Det går förstås också bra att sy egna för den som är intresserad av den typen av arbete. När man väljer dynor till trästolar kan man antingen satsa på färger och mönster som verkligen sticker ut och tar plats, eller enkla diskreta dynor som låter stolen bli mästerverket som får allt fokus. Det är helt upp till var och en, och beror förstås också på stolarnas utseende och den egna stilen. Det är också viktigt att påpeka att man inte behöver välja att ha stolar med eller utan dyna. Man kan alternera och göra det som känns mest rätt för stunden.