Hur du hittar rätt matstol till ditt hem

Matstolar behövs i alla hem, oavsett hur stort hemmet är, för alla måste vi äta någonstans och det är sannerligen inte bra att äta i soffan varje dag. Även om man bara har plats för en liten matplats bör man därför skaffa matstolar till hemmet.

Alla matstolar online kan dock inte anses vara lika bra, så hur vet man egentligen vilka matstolar som kan anses vara de lite bättre där ute?
Här listar vi fyra viktiga saker att titta på när man ska välja rätt matstol:

1. Stilen

Och vad den ”rätta” eller ”bästa” stilen är, varierar förstås från hem till hem, eftersom vi alla inreder våra hem på olika vis. Vi kan därför inte tala om för dig vilken stil dina matstolar bör ha, utan detta måste du avgöra själv, genom att titta på matbordet som matstolarna ska stå vid, inredningsstilen i övrigt i det rum det gäller och så vidare. Men allt för stora stilkrockar rekommenderas inte, håll dig till en stil, färgskala eller liknande. Här hittar du exempelvis riktigt snygga och stilrena matstolar.

2. Komforten

Du ska ju trots allt inte bara titta på dina matstolar, du ska ju använda dem med! Och när du gör det, vill du förmodligen vara så bekväm som möjligt, så se till så att stolarna känns bekväma på alla sätt och vis innan du köper dem. Detta kan man i regel givetvis inte göra utan att ha provsuttit dem.

3. Konstruktionen

Även om du inte gungar på stolen eller gör något annat konstigt med den kommer den ju trots allt utsättas för en hel del påfrestningar bara för att du sitter på den jämt och ständigt, så det krävs att den tål detta, och att skruvar inte börjar lossa, delar sitta löst med mera. För att detta ska vara fallet måste konstruktionen givetvis vara riktigt bra, så fast det kanske inte känns så där himla kul att titta på en matstols konstruktion är detta verkligen ett måste.

4. Materialet

Vissa material (plast…) är det t.ex. nästan helt omöjligt att förstöra genom spill, medan andra material (obehandlat trä) är betydligt mer känsliga för detta. Du måste därför veta vad som gäller för materialen du överväger, för att du ska kunna avgöra vilket det mest lämpliga materialet för ditt hem, din livsstil och ditt hem är. Tre viktiga punkter att ta ställning till:

  • Hur ska det hanteras?
  • Hur kan det rengöras?
  • Hur hållbart är det?

Allt detta måste du veta för att kunna välja en variant!

Sammanfattningsvis är det Stilen, Komforten, Konstruktionen och Materialet som du ska ha i åtanke när du bestämmer dig för vilken typ av matstolar du ska köpa.